Friss

 • Temesvár épített öröksége

  A temesvári Szórvány Alapítvány kiemelt figyelemmel fordul minden helytörténeti téma iránt, illetve tevékenységében törekszik magyar identitáserősítő programok szervezésére.
  Többek között most egy újabb célt ért el. Elkészült a város történelmi épületeinek korszerű és szakmailag magas színvonalú fotó sorozata.
  Ezt a továbbiakban közösségi oldalakon illetve újabb kiadványok szerkesztésében fogják hasznosítani a város magyar értékeinek népszerűsítése érdekében.

  A program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

 • Tánctanfolyam Kisjenőben

  "Tücsökringató néven játszóházakat és táncházakat tartanak szombatonként Kisjenőben.  A valamikori Erdőhegyi Bokréta néptáncegyüttes vezetői és néhány tagja a helyi EMNP vezetőivel összefogva szervezik ezeket a felejthetetlen délutánokat, amikor is Miklós János, néptánc-pedagógus is néptáncot tanítanak a kisjenőieknek. A helyszín gyakran változó, nem mindig akadnak fűtött helyiséggel támogató intézményre, de akik eljárnak, nem maradnak tánc nélkül. A két nagyváradi pedagógus minden foglalkozást előre megtervez percről percre, hogy minél sokrétűbben és hatékonyabban tudják kitölteni azt a két és fél, három órát, amit a kisebb és nagyobb gyermekcsoportokkal töltenek.

  Bővebben...
 • Tovább növekszik a temesvári repülőtér forgalma

  Az év első két hónapjában tovább nőtt a Temesvári Nemzetközi Repülőtér forgalma mind az utasszám, mind a járatok száma és az áruforgalom tekintetében.

  Bővebben...
 • Temesvárra látogat Pozsgay Imre

  Április 1-én, 18 órai kezdettel, a „Baráti esték”  vendége Pozsgay Imre, aki a „Rendszerváltás ára” címmel fog előadást tartani, majd elbeszélgetni a temesvári közönséggel. Pozsgay Imre magyar politikus, egyetemi tanár. A Kádár-korszak egyik jelentős politikusa. 1976 és 1980 között kulturális, majd 1982-ig művelődési miniszter. 1982 és 1988 között a Hazafias Népfront Országos Tanácsa titkára, 1988 és 1990 között államminiszter. 1983 és 1994 között országgyűlési képviselő. 1980 és 1989 között a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi, 1988 és 1989 között Politikai Bizottságának tagja. 1990 májusa és novembere között a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciójának vezetője.

  Bővebben...
 • Megnyílt a Temesvári Turisztikai Vásár – Magyarországról 11 desztináció jött el

  A Román Utazási Irodák Egyesülete (ANAT) a temesvári ATU Advertising reklámügynökséggel karöltve immár harmadik alkalommal szervezi meg a Temesvári Turisztikai Vásárt. A helyi üzletkötő központban rendezett kiállításon közel harminc utazási iroda, illetve gyógyfürdő és szálloda kínálatát lehet megtekinteni. A szervezők elmondása szerint akár 50% árengedmények is kaphatók az esemény ideje alatt (március 4-6 között).

  Bővebben...
 • 2016-os Szapáryfalvi Falunaptár

  Értékmentés Szapáryfalván

  A Szórvány Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap támogatásával idén is elindította immár a harmadik Szórványgondnoki Szolgálatát a Temes megyei Szapáryfalva településen. 

  Bővebben...
 • Nyílt nap a Bartók óvodában

  Május 6-án nyílt napot tartunk az óvodánkban az alábbi napirend szerint: 9.30-tól tevékenység a kiscsoportban; 10 órától tevékenység a középső csoportban; 11 órától óvoda bemutató, kötetlen beszélgetés az érdeklődő szülőkkel.

  Szeretettel várunk minden érdeklődő szülőt és óvodást! Címünk: Iuliu Maniu (volt Resica) utca 42. szám. Jelentkezni lehet az óvodapedagógusoknál az alábbi telefonszámokon: Molnár Kármen 0770-634-449; Barabás Mónika 0723-590-083; Salamon Katalin 0747-086-761.

 • Ópusztaszeri kirándulás román iskolában tanuló magyar gyerekek számára

  A Temesvári Magyar Nőszövetség a XIX. Bánsági Magyar Napok keretében május 10-én kirándulást szervez Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékpark és a magyarok Kárpát-medencei bejövetelét ábrázoló világhírű Feszty-körkép megtekintésére, elsősorban olyan magyar vagy vegyes házasságban született gyerekek, fiatalok számára, akiket szüleik román iskolába irattak. 

  Célunk: lehetőséget biztosítani a gyerekeknek (és szüleiknek, nagyszüleiknek is) a magyar történelemmel, kultúrával, hagyományokkal való közvetlen találkozásra, melyre a fenti oktatási intézményekben nincs lehetőségük. Érdeklődni és feliratkozni a 0722-696-899-es és a 0256/493-338-as telefonszámon.

 • Mária út – László Dániel egyéni tárlatának bemutatója

  A temesvári Helios Galériában május 2-án 18 órától kerül sor László Dániel budapesti festőművész MÁRIA ÚT című egyéni tárlatának bemutatójára.

  Bővebben...
 • Multifunkcionális sportcsarnok Újszentesnek!

  A magyarországi Szentes testvérvárossal közösen, határon átnyúló EU-s pályázatot nyert Újszentes község, amelynek a címe: „A sport, a határon átnyúló turizmus fejlesztésének eszköze”. 

  Bővebben...

„Magyar hagyományaink őrzői a Temesközi végvárban” címmel szervezték meg vasárnap este a Civil Gálaestet a temesvári Diákházban. Tulajdonképpen ez a rendezvény zárta az idei Civil Napokat. A Gálaesten felléptek a Temesvári Bokréta citera és néptánccsoportjai, a végvári Csűrdöngölő és Szederinda, a lugosi Gyöngyvirág, a dettai Búzavirág, valamint a temesvári Eszterlánc és Bóbita néptánccsoportjai.
A programot Budai Ilona, Magyar Örökség-, Életfa- és KOTA nagydíjas népdalénekes és a budapesti Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes fellépése is színesítette. További részletek a Civil Rádióban?

Hangos hírek

Képes hírek

Nézze élőben térségi televízós adásunkat...

Legújabb cikkek

 • Kisvárda város díjban részesült Tokai Andrea

  A szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Színház Opera Ultima című darabja kapta a legjobb előadásáért járó fődíjat a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján. A szombat este tartott záróünnepségen a rendezvényt támogató magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) több díjat ajánlott fel, osztott ki a társulatok és a színészek között: díjazott lett a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Bányavakság című produkció is - közölték a szervezők a www.kisvarda.szinhaz.huoldalon vasárnap.

 • Tehetségeink régiónkban való megtartása

  A temesvári Szórvány Alapítvány, a szegedi Innoratio Kutató Intézettel partnerségben egy, az Európai Unió által a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatott programot indít.

  A program időtartama 8 hónap: 2012. március - október
  A projekt első felében a régiónk (Temes és Csongrád megyék) jeles személyiségei gyűjtjük majd össze egy egységes adatbázisba.
  Az adatbázis által nyújtott információkra építve:
  - egy tanulmányt
  - honlapot
  - elektronikus, különböző adatokra generálható térképeket
  készítünk.
  Az elkészített tanulmány részeként módszereket fogalmazunk meg, arra vonatkozóan, hogy hogyan tarthatjuk meg régiónkban tehetségeinket. Javaslatainkat a döntéshozóknak, a régió nagy egyetemeinek vezetősége elé terjésztjük.

  Bővebb tájékoztatást a Szórvány Alapítványtól kaphat.
  Kapcsolatember: Kovács Katalin, projektmenedzser
  tel./fax: 0356-446516, e-mail: diasporatm@rdstm.ro
  Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 • Jávor Pál

  Január 31-én lesz a 110. évfordulója Jávor Pál születésének. Minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb férfi színésze Aradon született. Pataky Lehel Zsolt Jávor Pál aradi gyökereit kutatta, és azt, hogy miként emlékeznek az első magyar férfi filmsztárra szülővárosában, ahonnan kamaszként elkerült.
  Bővebb információt a Civil Rádióban hallhatnak.

 • Civil Gálaest Temesváron

  „Magyar hagyományaink őrzői a Temesközi végvárban” címmel szervezték meg vasárnap este a Civil Gálaestet a temesvári Diákházban. Tulajdonképpen ez a rendezvény zárta az idei Civil Napokat. A Gálaesten felléptek a Temesvári Bokréta citera és néptánccsoportjai, a végvári Csűrdöngölő és Szederinda, a lugosi Gyöngyvirág, a dettai Búzavirág, valamint a temesvári Eszterlánc és Bóbita néptánccsoportjai.
  A programot Budai Ilona, Magyar Örökség-, Életfa- és KOTA nagydíjas népdalénekes és a budapesti Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes fellépése is színesítette. További részletek a Civil Rádióban?

 • Ásatások Pécskán

  A Krisztus előtti 5. évezredtől a 14. századig terjed azoknak a településmaradványoknak a kora, amelyeket az Arad megyei Pécska határában tártak fel az elmúlt hetekben. A legjelentősebbnek egy 50 sírból álló avar kori temetőt tartanak az archeológusok, mert a temetkezési szokások, a kerámiaégető kemencék és a lakóházak maradványai sok mindent elárulhatnak arról a mindeddig kevéssé ismert időszakról azoknak, akik tudnak olvasni az évezredes nyomokban.

Időjárás

Cannot get Temesvár location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

alt
alt
alt
Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unio hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu