KEDDEN 18 órától!

Hírek
Hírháttér
- Vendég polgárőrök dolgoznak a déli határszakaszon
- Ivóvízminőség-javító Program Öttömösön
- Megyei kitüntetések a Homokhátságiaknak
- Megkezdődött a tanév a mórahalmi egyházi iskolában
- Az ásotthalmi Fatima-ház története
Sziréna / Rendőrségi műsor
Gazdasági udvar / Növényvédelmi magazin Görög Zoltánnal
Köztünk élnek / Vendégünk: Tóth András, Üllés díszpolgára
Ünnepeink, rendezvényeink / Fúvószenekari és Mazsorett Találkozó Mórahalmon, befejező rész
Hírek, Hírháttér (ismétlés) /

SZERDÁN ismétlés 17 órától!

PÉNTEKEN 18 órától!
Hírek, Hírháttér (ismétlés)
Gyerek PEReC / A Móra Ferenc Általános Iskola gyermekműsora
Klipper / Zenei összeállítás

SZOMBATON ismétlés 17 órától!

VASÁRNAP ismétlés 14 órától! 

Csótiné Ördög Edit, a homokháti intézmény igazgatója a díj kapcsán úgy fogalmazott portálunknak, nagy büszkeség és öröm a központ számára, hogy a 2015-ös pályázat után idén is elnyerték az elismerést. A szociális ellátással és gyermekvédelemmel foglalkozó intézmény azon túl, hogy minden alkalmazotta számára biztosítja a rugalmas, munkaidő-kedvezményes munkabeosztást, heti munkaidőkeretben foglalkoztatja alkalmazottait, hogy minél több időt tölthessenek gyerekeikkel, hozzátartozóikkal, esetleg idős, ápolásra szoruló rokonaikkal. “Jelenleg 15 részmunkaidőben foglalkoztatott hölgy dolgozik nálunk, ők gyes-ben, gyed-ben részesülők, illetve közfoglalkoztatottak. A nyári szünidőben gyermekfelügyeletet is vállalunk a térségünkben, főleg a munkavállalók gyermekinek biztosítunk nappali ellátást.” A 138 főt foglalkoztató szociális és gyermekjóléti szervezet munkatársai főleg nők, ezért elsősorban nekik kedveznek a munka és magánélet egyensúlyát fenntartó programjaikkal. Ellenben a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központja szellemiségéből adódóan kiemelten foglalkozik a családokkal, így ha közösségépítő programokat szerveznek, akkor nemcsak a gyerekekre, hanem az édesapákra is gondolnak; számukra is érdekes és értékes rendezvényekkel készülnek. Forrás: szegedma.hu

Testvértelepülési megállapodást kötött egymással Mórahalom és a romániai Zsombolya. A két település közötti együttműködés kialakítása már 10 évvel ezelőtt megkezdődött számos közös rendezvény és pályázat megvalósításával. Mindkét kisváros adottságait figyelembe véve a gazdag termálvízkészlet, a termálvíz alapú ipar fejlesztése és a geotermikus energia kihasználása, valamint az idegenforgalom, kiemelten pedig az egészségturizmus erősítése jelenik meg közös célként. Július 29-én a mórahalmi delegáció Zsombolyára látogatott, ahol ünnepélyes keretek között írta alá a két polgármester - Postelnicu Darius Adrian és Nógrádi Zoltán - a hosszú távú együttműködést egy testvérvárosi szerződés formájában. A rendezvénynek számos neves, romániai és németországi résztvevője volt, majd az ünnepélyt egy festőművészeti kiállítás zárta, ahol fiatal tehetségek által készített alkotásokat mutattak be.

Lakossági fórumot tartott Mórahalom város önkormányzata július 27-én az Aranyszöm Rendezvényházban, ahová elsősorban a településen élő időseket és hozzátartozóikat várták. A programon Nógrádi Zoltán polgármester ismertette a város terveit az idősellátás területén.
Kiemelte a Norvég Alapok támogatásával megvalósuló kapacitásfejlesztést, melynek során norvégiai jó gyakorlatokat, tapasztalatokat építenek be a helyi ellátásba. A projekt során megismert technológiai újítások az itt élők számára is elérhetővé válhatnak. Továbbá a városvezető bemutatta a tervezett „Idősek garzonháza” ellátási modellt, mely lehetőséget nyújt nappali ellátási formákkal az önálló életvitel fenntartására. Az önkormányzat az érintettek bevonásával, további fórumokkal, beszélgetésekkel szeretné felmérni a helyben élők igényeit.


A Mini Park Hungary és a labdarúgó pályák között, a Mórahalom külterület 0406/279 helyrajzi számú ingatlanon épül az új sportcsarnok. A projekt összköltsége 508 millió forint, amelynek 30 százalékát az önkormányzat finanszírozza, és amelyet 2016 decemberéig visz véghez a pályázó egyesület. A sportfejlesztési programhoz a Magyar Kézilabda Szövetség az általa jóváhagyott TAO támogatásból 348 millió 292 ezer forint anyagi forrást biztosít. Az elkészült sportcsarnok részben az önkormányzat, illetve részben a Tisza Volán SC tulajdonát képezi majd.

Július 15-én, péntek este fesztiválhívogató táncházzal vette kezdetét a XIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál Mórahalmon a mórahalmi és bosnyák néptáncosok közreműködésével. A rendezvény helyszínéül az előzetes tervektől eltérően, a időjárás kiszámíthatatlansága miatt az Aranyszöm Rendezvényház belső udvara szolgált. Szombaton a néptáncosok bemutatója mellett népi játszóház és népzenei koncertek várták az érdeklődőket, akik a most nyílt népi viselet kiállítást is megtekinthették. A fesztivál vendégeit hajában főtt krumplival várták, melyet zsírral és lilahagymával fogyaszthattak, és bemutatkozott a Homokhátság Gyöngyszemei borkóstoló is. Szombaton este az ünnepélyes megnyitót és gálaműsort nemzetközi táncház követte. Vasárnap tartották a kézműves termékek vásárát,a  fesztiválozókat a Rézhúros banda és Szekeres András furulya szólója szórakoztatta. A hivatalos néptánc műsor mellett a Cimbaliband élő koncertje várta az érdeklődőket, végül pedig nemzetközi táncház zárt a háromnapos eseményt.

altAz ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola 7. osztálya  a Határtalanul! program keretein belül egy háromnapos tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben 2016. május 19-21-ig. A kirándulás címe: Kincsgyűjtés Erdélyben. A program célja a határon túli magyarlakta vidékek felkeresése, ismerkedés az ott élő magyar emberekkel. A tanulók Kalotaszentkirályon és környékén, valamint Torockón és környékén jártak. Meglátogatták a két település nevezetességeit, túráztak a Tordai-hasadékban, megnézték a Havasrekettyei-vízesést, megismerkedtek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett nagyszalontai és torockói gyermekotthonok lakóival is. Sok kinccsel gazdagodva tértek haza. Erdély még sok kincset rejteget, ezért majd szeretnének máskor is visszatérni e csodaszép vidékre.

Hangos hírek

Képes hírek

Nézze élőben térségi televízós adásunkat...

Legújabb cikkek

 • Kisvárda város díjban részesült Tokai Andrea

  A szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Színház Opera Ultima című darabja kapta a legjobb előadásáért járó fődíjat a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján. A szombat este tartott záróünnepségen a rendezvényt támogató magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) több díjat ajánlott fel, osztott ki a társulatok és a színészek között: díjazott lett a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Bányavakság című produkció is - közölték a szervezők a www.kisvarda.szinhaz.huoldalon vasárnap.

 • Tehetségeink régiónkban való megtartása

  A temesvári Szórvány Alapítvány, a szegedi Innoratio Kutató Intézettel partnerségben egy, az Európai Unió által a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatott programot indít.

  A program időtartama 8 hónap: 2012. március - október
  A projekt első felében a régiónk (Temes és Csongrád megyék) jeles személyiségei gyűjtjük majd össze egy egységes adatbázisba.
  Az adatbázis által nyújtott információkra építve:
  - egy tanulmányt
  - honlapot
  - elektronikus, különböző adatokra generálható térképeket
  készítünk.
  Az elkészített tanulmány részeként módszereket fogalmazunk meg, arra vonatkozóan, hogy hogyan tarthatjuk meg régiónkban tehetségeinket. Javaslatainkat a döntéshozóknak, a régió nagy egyetemeinek vezetősége elé terjésztjük.

  Bővebb tájékoztatást a Szórvány Alapítványtól kaphat.
  Kapcsolatember: Kovács Katalin, projektmenedzser
  tel./fax: 0356-446516, e-mail: diasporatm@rdstm.ro
  Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 • Jávor Pál

  Január 31-én lesz a 110. évfordulója Jávor Pál születésének. Minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb férfi színésze Aradon született. Pataky Lehel Zsolt Jávor Pál aradi gyökereit kutatta, és azt, hogy miként emlékeznek az első magyar férfi filmsztárra szülővárosában, ahonnan kamaszként elkerült.
  Bővebb információt a Civil Rádióban hallhatnak.

 • Civil Gálaest Temesváron

  „Magyar hagyományaink őrzői a Temesközi végvárban” címmel szervezték meg vasárnap este a Civil Gálaestet a temesvári Diákházban. Tulajdonképpen ez a rendezvény zárta az idei Civil Napokat. A Gálaesten felléptek a Temesvári Bokréta citera és néptánccsoportjai, a végvári Csűrdöngölő és Szederinda, a lugosi Gyöngyvirág, a dettai Búzavirág, valamint a temesvári Eszterlánc és Bóbita néptánccsoportjai.
  A programot Budai Ilona, Magyar Örökség-, Életfa- és KOTA nagydíjas népdalénekes és a budapesti Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes fellépése is színesítette. További részletek a Civil Rádióban?

 • Ásatások Pécskán

  A Krisztus előtti 5. évezredtől a 14. századig terjed azoknak a településmaradványoknak a kora, amelyeket az Arad megyei Pécska határában tártak fel az elmúlt hetekben. A legjelentősebbnek egy 50 sírból álló avar kori temetőt tartanak az archeológusok, mert a temetkezési szokások, a kerámiaégető kemencék és a lakóházak maradványai sok mindent elárulhatnak arról a mindeddig kevéssé ismert időszakról azoknak, akik tudnak olvasni az évezredes nyomokban.

Időjárás

Cannot get Temesvár location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

alt
alt
alt
Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unio hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu