Szombatonként előbb a 6-10 éves gyermekek játszanak és táncolnak. A játék segíti a tánclépések, a néptáncos motívumok és motívumfűzések ritmusainak elsajátítását. Játékos bemelegítéssel oldják a feszültséget, közelebb édesgetik a gyermekeket, majd figyelem-felkeltő és - fejlesztő gyakorlatok következnek, majd népi gyermekjátékok: fogócskák, párválasztók, hívogatók, libikókázók, szarkatáncok, ritmusgyakorlatok segítik a gyermekek fejlődését ezen a téren. Tánctechnikai alapozásnak különféle lépő- és ugróiskolákat használnak, amik remek testsúly áthelyezés- és koordináció-fejlesztő gyakorlatoknak bizonyulnak. Még a szünetek előtt következik majd az igazi tánctanulás: somogyi ugrósokat, dél-alföldi ugrósokat tanulhatnak a kicsik. A szünetben Miki bácsi mesét mond a gyermekeknek, éneket tanulnak, vagy pásztortárgyak, népi hangszerek, vásznak, hímzett terítők, viseletek kerülnek bemutatásra, hogy a gyerekek találkozhassanak a hagyományos paraszti kultúra még élő, használatban levő kellékeivel, de gyakran mesél az épp aktuális szokásokról vagy jeles napokról is. Ilyen komplex csomagban folyik a kicsik és nagyok oktatása is. Szünet után páros ölbeli játékok: csontkovácsolás, lovagoltatás, tücsökringató, patkoló, levélírás Mátyás királynak, stb. A foglalkozások végén csoportos játékokat játszanak: fogócskákat, ügyességi játékokat.

Kisebb szünet után a nagyobb fiatalokkal foglalkoznak. Ebben a csoportban kicsit komolyabb, a korosztálynak megfelelő munka folyik, de itt is figyelemfelkeltő, - fejlesztő játékokkal indítanak. Később szituációs játékok, ritmusérzék- vagy térérzék-fejlesztés és dél-alföldi páros táncok oktatása következik. Emellett a táncórába moldvai csángó kör és füzértáncokat is becsempésznek, hogy a fiataloknak gyors táncélményt is nyújthassanak.  Kívülállónak jó érzés nézni, milyen fogékonyak és mennyire élvezik a közös táncot a fiatalok, amint megismerkednek vele, lényük részévé válik a néptánc, gyakran kérdeznek, és az oktató mindent elmond, megmutat a páros viszonyról, férfi és nő szerepéről, kéztartásról, testtartásról, dinamikáról, érzékenységről. Aki jár a foglalkozásokra, úgy kicsi gyermek, mint fiatal, mind jól érzi magát ezeken a délutánokon. Már alig várják a következőket, mindig kérdezik, hogy mikor jön Miki bácsi.

A két pedagógus szerint, a hagyományokat nem ápolni kell, mert nem beteg a magyar hagyomány és nem őrizni kell, mert nem akarja azokat senki sem ellopni, hanem megélni, a mindennapok részéve kell tenni őket. Épp ezért a kurzus végén fergeteges táncházat tartanak majd, ahol együtt táncolhat kicsi és nagy, fiatal és öreg, régi táncos az újakkal.

A tánctanfolyam, 2016-ban, a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg.

Hangos hírek

Képes hírek

Nézze élőben térségi televízós adásunkat...

Legújabb cikkek

 • Kisvárda város díjban részesült Tokai Andrea

  A szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Színház Opera Ultima című darabja kapta a legjobb előadásáért járó fődíjat a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján. A szombat este tartott záróünnepségen a rendezvényt támogató magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) több díjat ajánlott fel, osztott ki a társulatok és a színészek között: díjazott lett a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Bányavakság című produkció is - közölték a szervezők a www.kisvarda.szinhaz.huoldalon vasárnap.

 • Tehetségeink régiónkban való megtartása

  A temesvári Szórvány Alapítvány, a szegedi Innoratio Kutató Intézettel partnerségben egy, az Európai Unió által a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatott programot indít.

  A program időtartama 8 hónap: 2012. március - október
  A projekt első felében a régiónk (Temes és Csongrád megyék) jeles személyiségei gyűjtjük majd össze egy egységes adatbázisba.
  Az adatbázis által nyújtott információkra építve:
  - egy tanulmányt
  - honlapot
  - elektronikus, különböző adatokra generálható térképeket
  készítünk.
  Az elkészített tanulmány részeként módszereket fogalmazunk meg, arra vonatkozóan, hogy hogyan tarthatjuk meg régiónkban tehetségeinket. Javaslatainkat a döntéshozóknak, a régió nagy egyetemeinek vezetősége elé terjésztjük.

  Bővebb tájékoztatást a Szórvány Alapítványtól kaphat.
  Kapcsolatember: Kovács Katalin, projektmenedzser
  tel./fax: 0356-446516, e-mail: diasporatm@rdstm.ro
  Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 • Jávor Pál

  Január 31-én lesz a 110. évfordulója Jávor Pál születésének. Minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb férfi színésze Aradon született. Pataky Lehel Zsolt Jávor Pál aradi gyökereit kutatta, és azt, hogy miként emlékeznek az első magyar férfi filmsztárra szülővárosában, ahonnan kamaszként elkerült.
  Bővebb információt a Civil Rádióban hallhatnak.

 • Civil Gálaest Temesváron

  „Magyar hagyományaink őrzői a Temesközi végvárban” címmel szervezték meg vasárnap este a Civil Gálaestet a temesvári Diákházban. Tulajdonképpen ez a rendezvény zárta az idei Civil Napokat. A Gálaesten felléptek a Temesvári Bokréta citera és néptánccsoportjai, a végvári Csűrdöngölő és Szederinda, a lugosi Gyöngyvirág, a dettai Búzavirág, valamint a temesvári Eszterlánc és Bóbita néptánccsoportjai.
  A programot Budai Ilona, Magyar Örökség-, Életfa- és KOTA nagydíjas népdalénekes és a budapesti Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes fellépése is színesítette. További részletek a Civil Rádióban?

 • Ásatások Pécskán

  A Krisztus előtti 5. évezredtől a 14. századig terjed azoknak a településmaradványoknak a kora, amelyeket az Arad megyei Pécska határában tártak fel az elmúlt hetekben. A legjelentősebbnek egy 50 sírból álló avar kori temetőt tartanak az archeológusok, mert a temetkezési szokások, a kerámiaégető kemencék és a lakóházak maradványai sok mindent elárulhatnak arról a mindeddig kevéssé ismert időszakról azoknak, akik tudnak olvasni az évezredes nyomokban.

Időjárás

Cannot get Temesvár location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

alt
alt
alt
Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unio hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu