A temesvári Regionális Üzletközpontban november 15-én, pénteken díjazták a leghatékonyabb Temes megyei cégeket.

A zsombolyai Banat-Ripensis Egyesület Kiállítási Központjában szeptember 7-én, szombaton negyedik alkalommal tartották meg a hagyományos őszi vásárt, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete és a helyi Polgármesteri Hivatal szervezésében. 

Szeptember 7-én Nemzetközi Vásárt tartanak Zsombolyán, a helyi Polgármesteri Hivatal, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete, valamint a zsombolyai Banat-Ripensis Egyesület és a Csekonics Egyesület szervezésében. 

A temesvári Szórvány Alapítvány, a szegedi SolarTech Nonprofit Kft.-vel partnerségben egy, az Európai Unió által a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatott programot indít. Melynek célja a Magyarország-Románia viszonylatban egy magújuló energiára szakosodott klaszter létrehozása.

A program első részében kutatások és tanulmányok készülnek, hogy egy teljes képet kapjunk a régió feltételeiről, forrásairól és lehetőségeiről.

A 2012-es év folyamán Temesváron 4 találkozót szervezünk, melyre 80 helyi cég kap meghívást. A találkozósorozat célja a klaszter fogalmának népszerűsítése, illetve ennek előnyének és hozadékának ismertetése.


A program célja, hogy a Csongrád megyei példára építve, Temes megyében is létrehozzunk egy megújuló energiára szakosodott klasztert.

Bővebb tájékoztatást a Szórvány Alapítványtól kaphat.


Kapcsolatember: Kovács Katalin, program koordinátor
tel./fax: 0356-446516, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 

Jó tudni a Romániában tartó autósoknak, hogy Arad és Temesvár között szombaton használatba adták az autópályát, és fél sávon megnyitották Aradon a nyugat–dél irányú autópálya-rangú kerülőutat. Így például az eddigi másfél óra helyett fél óra alatt el lehet jutni a partiumi Aradról a Bánsági nagyvárosba. A romániai sztrádahelyzetet összefoglalója a Civil Rádión is meghallgatható.

Gyula és Arad kapcsolatának több mint másfél évtizede a Kézfogások nevű program ad keretet. A képviselőtestületek, illetve a városgazdálkodási illetékesek évente legalább kétszer találkoznak, hogy közösen tervezzék az infrastrukturális fejlesztéseket és bizonyos közszolgáltatások színvonalának az emelését. Szerdán Aradon folytattak megbeszéléseket. Hogy mi szerepelt napirenden, arról Pataky Lehel Zsolt kérdezte a feleket.
A riport a Civil Rádióban hallható.

33 napirendi pontot tárgyaltak meg a városatyák a legutóbbi temesvári önkormányzati ülésen. Többek között szó volt a költségvetés-kiigazításról, valamint arról is, hogy újabb támogatást kap a helyi közszállítási vállalat. Ugyanakkor az is eldőlt, hogy nem drágul a távfűtés ezen a télen. Ennek oka, hogy a városi tanács múlt kedden megszavazta, hogy költségvetési forrásokból 75 lejjel támogatja a gigakalória árát. Ezentúl a polgármesteri hivatal állja a különbözetet a 325,82 lej/gigakalória előállítási ártól a fogyasztók által fizetett 252,17 lej/gigakalóriáig. Ezt a különbözetet a tavaly télen még a kormány fedezte.

Szerdán nyílt meg és október 23-ig, vasárnapig tart Temesváron a könnyűipari szalon, a Regionális Üzletközpontban. Az immár húszadik alkalommal zajló kiállításon a látogatók termelői áron vásárolhatnak készruhát, kötöttárut, bundát, fehérneműt, lábbelit, szöveteket, ruházati kiegészítőket, sportruhát és még sok mást. Az október 23-án záruló kiállításon több mint ötven cég képviselteti magát az országból és Szerbiából. Pénteken késő délután hat órától egy divatbemutatóra is sor kerül, melynek keretében a 2011-2012-es őszi-téli divatot népszerűsítik a környékbeli divattervezők. Vasárnap pedig egy sorshúzásra is sor kerül. További részletek a Civil Rádióban.

Megkezdődtek a dél-erdélyi autópálya építkezési munkálatai a romániai Nagylaknál. Emil Boc román miniszterelnök és Anca Boagiu szállításügyi miniszter csütörtökön a magyar–román trianoni határkőnél nyitotta meg a munkálatokat. 2013-ra elkészül az út Aradig.

Már törik a kukoricát az Arad megyei Pécska határában. Az idei nagy szárazság miatt gyengébb termésre számítanak a gazdák, jóslataik szerint a tavalyi mennyiségnek körülbelül csak a 70%-át takaríthatják be hektáronként. Szerencsés az, akinek van módja tárolni a gabonát, mert az új évben talán a jelenlegi árnál jóval többet kaphat érte, de ez sem kiszámítható. Az időjáráson kívül a világpiac alakulása is befolyásolja a pécskai földművesek jövedelmét. Pataky Lehel Zsolt betakarítás közben keresett fel néhány gazdát, akiket a termés minőségén kívül az értékesítési lehetőségekről és a támogatási formákról is kérdezett.Hallgassák meg a beszélgetéseket a Civil Rádióban.

Hangos hírek

Képes hírek

Nézze élőben térségi televízós adásunkat...

Legújabb cikkek

 • Kisvárda város díjban részesült Tokai Andrea

  A szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Színház Opera Ultima című darabja kapta a legjobb előadásáért járó fődíjat a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján. A szombat este tartott záróünnepségen a rendezvényt támogató magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) több díjat ajánlott fel, osztott ki a társulatok és a színészek között: díjazott lett a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Bányavakság című produkció is - közölték a szervezők a www.kisvarda.szinhaz.huoldalon vasárnap.

 • Tehetségeink régiónkban való megtartása

  A temesvári Szórvány Alapítvány, a szegedi Innoratio Kutató Intézettel partnerségben egy, az Európai Unió által a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatott programot indít.

  A program időtartama 8 hónap: 2012. március - október
  A projekt első felében a régiónk (Temes és Csongrád megyék) jeles személyiségei gyűjtjük majd össze egy egységes adatbázisba.
  Az adatbázis által nyújtott információkra építve:
  - egy tanulmányt
  - honlapot
  - elektronikus, különböző adatokra generálható térképeket
  készítünk.
  Az elkészített tanulmány részeként módszereket fogalmazunk meg, arra vonatkozóan, hogy hogyan tarthatjuk meg régiónkban tehetségeinket. Javaslatainkat a döntéshozóknak, a régió nagy egyetemeinek vezetősége elé terjésztjük.

  Bővebb tájékoztatást a Szórvány Alapítványtól kaphat.
  Kapcsolatember: Kovács Katalin, projektmenedzser
  tel./fax: 0356-446516, e-mail: diasporatm@rdstm.ro
  Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 • Jávor Pál

  Január 31-én lesz a 110. évfordulója Jávor Pál születésének. Minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb férfi színésze Aradon született. Pataky Lehel Zsolt Jávor Pál aradi gyökereit kutatta, és azt, hogy miként emlékeznek az első magyar férfi filmsztárra szülővárosában, ahonnan kamaszként elkerült.
  Bővebb információt a Civil Rádióban hallhatnak.

 • Civil Gálaest Temesváron

  „Magyar hagyományaink őrzői a Temesközi végvárban” címmel szervezték meg vasárnap este a Civil Gálaestet a temesvári Diákházban. Tulajdonképpen ez a rendezvény zárta az idei Civil Napokat. A Gálaesten felléptek a Temesvári Bokréta citera és néptánccsoportjai, a végvári Csűrdöngölő és Szederinda, a lugosi Gyöngyvirág, a dettai Búzavirág, valamint a temesvári Eszterlánc és Bóbita néptánccsoportjai.
  A programot Budai Ilona, Magyar Örökség-, Életfa- és KOTA nagydíjas népdalénekes és a budapesti Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes fellépése is színesítette. További részletek a Civil Rádióban?

 • Ásatások Pécskán

  A Krisztus előtti 5. évezredtől a 14. századig terjed azoknak a településmaradványoknak a kora, amelyeket az Arad megyei Pécska határában tártak fel az elmúlt hetekben. A legjelentősebbnek egy 50 sírból álló avar kori temetőt tartanak az archeológusok, mert a temetkezési szokások, a kerámiaégető kemencék és a lakóházak maradványai sok mindent elárulhatnak arról a mindeddig kevéssé ismert időszakról azoknak, akik tudnak olvasni az évezredes nyomokban.

Időjárás

Cannot get Temesvár location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

alt
alt
alt
Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unio hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu