A RETIM és a Városi Utak (SDM) cégekkel kötött szerződés szerint tavaly télen a város 423 utcájában takarították a havat. A hótól megtisztított utcák köre az idei télen 187 utcával bővül, így 610-re emelkedik a takarított utcák száma. 

Arad és Csongrád megye kormánymegbízottai szigorúbb ellenőrzésekkel szeretnék elejét venni az októberihez hasonló közúti baleseteknek, amelyben 14 román állampolgár meghalt a Szeged és Makó közötti autópályán. Idén egyébként sok romániai kamion vagy autóbusz okozott balesetet Magyarországon, és a novemberben végzett ellenőrzéseken kiderült, hogy a teher- és személyszállító járművek többségének a műszaki állapota nem megfelelő, vezetőik pedig túlhajszoltak. Ezeket már a román–magyar határ átlépése előtt fel kell tartóztatni – vonták le a következtetést a hatóságok, ez pedig a Romániában újonnan létrehozott ellenőrző szerv dolga lesz.

Mindezekről Horváth Levente Arad megyei alprefektus nyilatkozott Pataky Lehel Zsoltnak, melyet a Civil Rádióban hallgathatnak meg.

Néhány megyében lakatot tettek a hallucinogén szereket forgalmazó álomboltokra, más megyékben – mint például Temes megyében – eltérő módszerekkel próbálták megzavarni a működésüket. Traian Igaș belügyminiszter még februárban felszólította a prefektusokat, hogy tegyenek lépéseket az ügyben. Azóta országos szinten számos településen ellenőriztek közösen a rendőrség, a pénzügyőrség, a közegészségügyi igazgatóság, a prefektúrák és a mezőgazgasági igazgatóságok emberei, valamint a fogyasztóvédők. Április végén pedig a szenátus elfogadta a  hallucinogén szerek betiltására vonatkozó törvényt, de ahhoz, hogy életbe léptessék, előbb a képviselőháznak is el kell fogadnia. Az új jogszabály minden körülmények között tiltja a tudatmódosító szerek előállítását, tárolását és forgalmazását. A tiltás az orvosi és kutatási célból történő használatra is vonatkozik.
Hogy hány álombolt van jelenleg Temes megyében és azok hol találhatók, kiderül a Civil Rádióban.

A levegő szennyezettségének csökkentése részben a városok kötelessége, ezt Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter mondta április közepén, amikor egy bukaresti videokonferencia során az érintett megyék prefektusaival tanácskozott. Az ok, hogy az Európai Unió által előírt légszennyezettségi határértékek be nem tartása miatt az EU többször is figyelmeztette Romániát. Az Európai Bizottság először 2009-ben indított el jogsértési eljárást Románia ellen porszennyezés miatt. Jelenleg több hazai város mellett Temesvár levegőjének por-koncentrációját is sérelmezi a jogsértési eljárás.

Hangos hírek

Képes hírek

Nézze élőben térségi televízós adásunkat...

Legújabb cikkek

 • Kisvárda város díjban részesült Tokai Andrea

  A szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Színház Opera Ultima című darabja kapta a legjobb előadásáért járó fődíjat a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján. A szombat este tartott záróünnepségen a rendezvényt támogató magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) több díjat ajánlott fel, osztott ki a társulatok és a színészek között: díjazott lett a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Bányavakság című produkció is - közölték a szervezők a www.kisvarda.szinhaz.huoldalon vasárnap.

 • Tehetségeink régiónkban való megtartása

  A temesvári Szórvány Alapítvány, a szegedi Innoratio Kutató Intézettel partnerségben egy, az Európai Unió által a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatott programot indít.

  A program időtartama 8 hónap: 2012. március - október
  A projekt első felében a régiónk (Temes és Csongrád megyék) jeles személyiségei gyűjtjük majd össze egy egységes adatbázisba.
  Az adatbázis által nyújtott információkra építve:
  - egy tanulmányt
  - honlapot
  - elektronikus, különböző adatokra generálható térképeket
  készítünk.
  Az elkészített tanulmány részeként módszereket fogalmazunk meg, arra vonatkozóan, hogy hogyan tarthatjuk meg régiónkban tehetségeinket. Javaslatainkat a döntéshozóknak, a régió nagy egyetemeinek vezetősége elé terjésztjük.

  Bővebb tájékoztatást a Szórvány Alapítványtól kaphat.
  Kapcsolatember: Kovács Katalin, projektmenedzser
  tel./fax: 0356-446516, e-mail: diasporatm@rdstm.ro
  Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 • Jávor Pál

  Január 31-én lesz a 110. évfordulója Jávor Pál születésének. Minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb férfi színésze Aradon született. Pataky Lehel Zsolt Jávor Pál aradi gyökereit kutatta, és azt, hogy miként emlékeznek az első magyar férfi filmsztárra szülővárosában, ahonnan kamaszként elkerült.
  Bővebb információt a Civil Rádióban hallhatnak.

 • Civil Gálaest Temesváron

  „Magyar hagyományaink őrzői a Temesközi végvárban” címmel szervezték meg vasárnap este a Civil Gálaestet a temesvári Diákházban. Tulajdonképpen ez a rendezvény zárta az idei Civil Napokat. A Gálaesten felléptek a Temesvári Bokréta citera és néptánccsoportjai, a végvári Csűrdöngölő és Szederinda, a lugosi Gyöngyvirág, a dettai Búzavirág, valamint a temesvári Eszterlánc és Bóbita néptánccsoportjai.
  A programot Budai Ilona, Magyar Örökség-, Életfa- és KOTA nagydíjas népdalénekes és a budapesti Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes fellépése is színesítette. További részletek a Civil Rádióban?

 • Ásatások Pécskán

  A Krisztus előtti 5. évezredtől a 14. századig terjed azoknak a településmaradványoknak a kora, amelyeket az Arad megyei Pécska határában tártak fel az elmúlt hetekben. A legjelentősebbnek egy 50 sírból álló avar kori temetőt tartanak az archeológusok, mert a temetkezési szokások, a kerámiaégető kemencék és a lakóházak maradványai sok mindent elárulhatnak arról a mindeddig kevéssé ismert időszakról azoknak, akik tudnak olvasni az évezredes nyomokban.

Időjárás

Cannot get Temesvár location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

alt
alt
alt
Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unio hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu