A román labdarúgó I. Liga 3. fordulójában, a Medgyesi Gaz Metan felett aratott 2:1-es sikert követően a Temesvári Poli ACS a bajnokság első helyén találta magát pont- és gólarány-azonossággal a Panduriival.

Mint ismeretes, a Poli az első fordulóban 2:0-ra verte a Bukaresti Dinamót, majd 1:1-es döntetlent ért el a Kolozsvári CFR otthonában, hétfőn pedig, hazai környezetben, a Dan Păltinișanu Stadionban, a medgyesiek ellen pragmatikus játékkal egygólos győzelmet aratott. A mérkőzés mindkét temesvári találatát Székely Szabolcs szerezte, aki ezáltal Budescuval (Astra) holtversenyben öt-öt találattal vezeti a román pontvadászat góllövőlistáját. A medgyesiek találatát Buzean szerezte a 74. percben, a vendégeknél az egykori UTA-csapatkapitány Cristian Todea végig a pályán volt.

Poli: Nuno Claro – Nohai, Scutaru, Şeroni, Marovic, Bărbuţ, Petre (Poparadu  70.), Trandu, Nicola (Nanu  37.), Boldea (Popovici  76.), Székely Szabolcs.

Gaz Metan: Pleşca – Zaharia, Muth, Markovic, Buzean, Tahar, Todea, Munteanu (Cojocnean – 46.), Bawab (Llullaku  62.), Petre (Şuşu  78.), Medeiros.

Temesvár – Az augusztus 2–5. között sorra kerülő Városnapok alkalmából éjszakai futóversenyt szervez a Polgármesteri Hivatal. A második temesvári éjszakai futóversenyre – az elsőt a tavalyi Városnapok idején szervezték – augusztus 3-án este 23 órakor kerül sor.

A futók a Városháza elől indulnak, majd az alábbi útvonalon haladnak: Városháza–Püspök híd–fordulás a Nyugati Egyetem előtt–Püspök híd–Hunyadi tér (MIU iskola)–Continental Szálló–Nagyposta–Ligeti úti híd (forduló)–Megyeháza–Continental Szálló–Hunyadi tér–Városháza.

A 4 km-es távot várhatóan 1 óra alatt futják le a résztvevők.

Az éjszakai futóversenyen ingyenes a részvétel. Jelentkezés Constantin Dumitru-nál (Atletic Club Maraton), a 0722-801-440-es telefonszámon.

A kerékpározás előnyeit és egészséges voltát népszerűsítő mozgalom indul Újszentesen, a Dunos Egyesület kezdeményezésére. Az Újszentes két keréken mozgalom első akciójára október 28-án, vasárnap délután 15 órakor került sor. A kerékpárosok az Ortodox templomnál gyülekeztek és csoportos kerékpáros sétát tettek a Dózsa György utca – N. Bălcescu utca – T. Vladimirescu utca – József Attila utca – Dózsa György utca – Ortodox templom útvonalon, amelyeket az akció idejére rendőrökkel biztosítottak.

Ez alkalommal a Dunos Egyesület aláírásokat gyűjt egy olyan helyi tanácsi határozat elfogadása érdekében, amely szerint minden hónap utolsó vasárnapját nyilvánítsák a Kerékpárosok napjává. Ezen a napon Újszentes aszfaltos utcáinak egy részét két órára birtokba vennék a kerékpárosok és más utcai sportok kedvelői.

A Dunos egyesület további célkitűzései: kerékpárutak létesítése Újszentesen, a kerékpárosok védelmét biztosító útjelző táblák kihelyezése, kerékpáros versenyek szervezése, kerékpáros versenypályák kiépítése, aszfaltos kerékpáros utak kiépítése a szomszédos Vadászerdőben. A kerékpáros mozgalom hívei tagokat toboroznak a Dunos egyesület kerékpáros szakosztályába. Az Újszentes két keréken mozgalom végső célja minden újszentesit kerékpárra ültetni!

Pórul jártak a marosvásárhelyi tigrisek a bánsági oroszlánok barlangjában. A hazai pályán játszó temesvári férfi kosárcsapat ugyanis meglepetésre 23 ponttal, 90-67-re verte meg a Maros Kosárlabda Klubot a Románia-kupa nyolcad döntőjének első felvonásán. A visszavágóra szeptember 23-án kerül sor, a marosvásárhelyi Dzsungelben. További részletek a Civil Rádióban.

Vasárnap sportnappal melegített az évadkezdésre a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata. A megmérettetésekre a Bartók Béla Líceum két sportpályáján, valamint a tornateremben került sor. Volt női és férfi asztalitenisz verseny és kosárlabdatorna, a nap fénypontját azonban a focikupa jelentette, amelyre három csapat nevezett be. További részletek a Civil Rádióban.

Öt év után újra a Temesvári Poli férfi kézilabdázói nyerték meg az immár 35. alkalommal megszervezett Politechnica-kupát. A házigazdák mindhárom meccsüket megnyerték: a kecskemétieket 25-20-ra, a pancsovai Dinamót 30-21-re, míg a resicabányaiakat 28-23-ra győzték le. A Krassó-Szörény megyeiek a második helyen zártak, miután az elmúlt két évben ők emelhették a magasba a trófeát. A harmadik helyért a két határon túli csapat, a magyar férfi kézilabda NB1-ben szereplő Kecskeméti együttes, illetve a Pancsovai Dinamo küzdött egymással szombat délután. A torna keretében egy gálamérkőzésre is sor került, amelyen az 1986-os Románia-kupa győztes csapat néhány tagja, illetve az 1991-es román bajnok alakulat játékosai csaptak össze. További részletek a Civil Rádióban.

Hosszú idő után először győzött hazai pályán a temesvári Poli futballcsapata és felemás sikerrel zárták a hétvégi fordulót a másodosztályos aradi labdarúgók. Idegenben nyert a temesvári férfi kézilabdacsapat, az aradi férfi vízilabdázók pedig a negyedik helyen zárták a bajnokságot.  A Balkán Liga vár ősszel a lugosi női röplabdázókra és az elődöntőben feladta a harcot a temesvári Gallovits Hall Edina a Virginia-állambeli női tenisztornán. A héten várhatóan új edzője lesz a temesvári férfi kosárcsapatnak. Többek között erről is szó lesz a május 2-i sportösszefoglalóban, melyet meghallgathatnak a Civil Rádióban.

Megválhat a sikeredző Stacey Nolantől az Aradi ICIM női kosárlabda csapata, annak ellenére, hogy az amerikai trénerrel ebben a szezonban mindent megnyert, amit csak meg lehetett. Április 23-án a marosvásárhelyi csapat ellen puskázta el a lehetőséget a Temesvári Poli futballcsapata… döntetlennel végződött a nagypénteki városi rangadó Aradon… elhunyt Miroszlav Vidac volt labdarúgókapus… újra az ötödik helyért száll harcba a lugosi női röplabdacsapat… Arad és Temesvár csap össze szombaton a rögbi szuperligában, illetve első helyen kiemeltként küzd a charlottesville-i 50.000 dolláros zöldsalakos versenyen a temesvári Gallovits-Hall Edina.

Aranyérmes lett az Aradi ICIM női kosárlabda csapata, amely a szatmárnémetieket győzte le a három nyert meccsig tartó bajnoki fináléban. A csíkszeredai mumus ellen, zsinórban három győzelemmel fejezték be az idei szezont a bánsági oroszlánok. Jelenleg a 11. helyen áll a bajnokságban a kiesés ellen küzdő temesvári férfi kézilabdacsapat, illetve bronzérmes lett Révész Levente, a Temesvári Városi Sportklub úszója a nemrégiben lezárult felnőtt országos bajnokságon.

A negyedik helyen zárta a bajnokságot a temesvári Bega női kosárlabdacsapata, az az együttes, amely a múlt szezonban még sereghajtó volt a hazai pontvadászatban. A két nyert meccsig tartó kisdöntőben a Sepsiszentgyörgyi Kosárlabda Klubbal került össze. Az április 11-i első találkozón 75-61-re nyertek otthon a háromszékiek, az április 14-i, temesvári visszavágón pedig újra az esélyesebbnek kikiáltott szentgyörgyiek győztek, ezúttal jóval magabiztosabban, 78-56-ra. Így a Sepsi Kosárlabda Klub a harmadik helyen zárta a bajnokságot, miután nemrégiben a Románia-kupában is megszerezte a bronzérmet.

Hangos hírek

Képes hírek

Nézze élőben térségi televízós adásunkat...

Legújabb cikkek

 • Kisvárda város díjban részesült Tokai Andrea

  A szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Színház Opera Ultima című darabja kapta a legjobb előadásáért járó fődíjat a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján. A szombat este tartott záróünnepségen a rendezvényt támogató magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) több díjat ajánlott fel, osztott ki a társulatok és a színészek között: díjazott lett a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Bányavakság című produkció is - közölték a szervezők a www.kisvarda.szinhaz.huoldalon vasárnap.

 • Tehetségeink régiónkban való megtartása

  A temesvári Szórvány Alapítvány, a szegedi Innoratio Kutató Intézettel partnerségben egy, az Európai Unió által a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatott programot indít.

  A program időtartama 8 hónap: 2012. március - október
  A projekt első felében a régiónk (Temes és Csongrád megyék) jeles személyiségei gyűjtjük majd össze egy egységes adatbázisba.
  Az adatbázis által nyújtott információkra építve:
  - egy tanulmányt
  - honlapot
  - elektronikus, különböző adatokra generálható térképeket
  készítünk.
  Az elkészített tanulmány részeként módszereket fogalmazunk meg, arra vonatkozóan, hogy hogyan tarthatjuk meg régiónkban tehetségeinket. Javaslatainkat a döntéshozóknak, a régió nagy egyetemeinek vezetősége elé terjésztjük.

  Bővebb tájékoztatást a Szórvány Alapítványtól kaphat.
  Kapcsolatember: Kovács Katalin, projektmenedzser
  tel./fax: 0356-446516, e-mail: diasporatm@rdstm.ro
  Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 • Jávor Pál

  Január 31-én lesz a 110. évfordulója Jávor Pál születésének. Minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb férfi színésze Aradon született. Pataky Lehel Zsolt Jávor Pál aradi gyökereit kutatta, és azt, hogy miként emlékeznek az első magyar férfi filmsztárra szülővárosában, ahonnan kamaszként elkerült.
  Bővebb információt a Civil Rádióban hallhatnak.

 • Civil Gálaest Temesváron

  „Magyar hagyományaink őrzői a Temesközi végvárban” címmel szervezték meg vasárnap este a Civil Gálaestet a temesvári Diákházban. Tulajdonképpen ez a rendezvény zárta az idei Civil Napokat. A Gálaesten felléptek a Temesvári Bokréta citera és néptánccsoportjai, a végvári Csűrdöngölő és Szederinda, a lugosi Gyöngyvirág, a dettai Búzavirág, valamint a temesvári Eszterlánc és Bóbita néptánccsoportjai.
  A programot Budai Ilona, Magyar Örökség-, Életfa- és KOTA nagydíjas népdalénekes és a budapesti Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes fellépése is színesítette. További részletek a Civil Rádióban?

 • Ásatások Pécskán

  A Krisztus előtti 5. évezredtől a 14. századig terjed azoknak a településmaradványoknak a kora, amelyeket az Arad megyei Pécska határában tártak fel az elmúlt hetekben. A legjelentősebbnek egy 50 sírból álló avar kori temetőt tartanak az archeológusok, mert a temetkezési szokások, a kerámiaégető kemencék és a lakóházak maradványai sok mindent elárulhatnak arról a mindeddig kevéssé ismert időszakról azoknak, akik tudnak olvasni az évezredes nyomokban.

Időjárás

Cannot get Temesvár location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

alt
alt
alt
Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unio hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu